top of page

OTOMATİK SULAMA SİSTEMİNİN ÖNEMİ ÜZERİNE

İster bir villa bahçesi, ister bir site veya ticari merkezin yeşil alanı olsun tüm peyzaj uygulamaları canlı materyal (bitki ve çim) içerdiği için düzenli bakıma ve sulamaya gereksinim duyar. Bahçe bakımında sulamanın önemi yaşamsaldır. Hiç bir canlı susuz yaşayamaz.

Suyun ve sulamanın bu kadar önemli olduğu peyzaj uygulamalarında doğru tasarlanmış ve uygulanmış bir otomatik sulama sisteminin varlığı, sulama işinin kolayca ve doğru şekilde çözülmesinde artık bir zorunluluk olarak görülmelidir.

Bitki ve çim sulamasında doğru miktarda suyun doğru zamanda ve doğru şekilde verilmesi oluşturulan peyzaj alanının uzun süre sorunsuz bir şekilde yaşatılması açısından gereklidir.

Örnek olarak bitkiler daha yavaş şekilde ve tam kök çevresinden sulanmalıdır. Ayrıca bitki türüne göre verilecek su miktarı da farklı olacaktır. Kimi türler suyu daha çok severken kimileri de fazla su nedeniyle zarar görebilir. Çim alanlarda ise en iyi sulama yöntemi yağmurlama şeklindedir. Tıpkı hafif sağanak bir yağmur yağıyormuş gibi sulanmalıdır. Suyun her yer olabildiğince eşit dağıtılması gerekir.

Bununla birlikte sulama zamanı da çok önemlidir. Hem bitkiler hem de çim alanlar için en uygun sulama zamanı güneş doğmadan önceki zamana yakın olan sulamadır. Bu saatlerde (sabah 5 ile 7 arası) bitkiler ve çimler verilen suyun neredeyse tamamını bünyelerine alırlar. Yazın akşama doğru yapılan sulama verilen suyun bir kısmının ısınmış toprak nedeniyle buharlaşmasına ve yine sıcak toprağın sulanması ile oluşan nem yüzünden özellikle çim alanlarda mantar hastalıklarının daha sık görülmesine yol açacaktır.

İşte doğru kurulmuş bir sulama sistemi bu sorunların çözümü için en uygun seçenektir. İdeal bir sulama sisteminde yağmurlama ve damlama sulama sistemi birlikte kullanılmalıdır. Çim alanlar sprinkler ile yağmurlama ile sulanırken bitkiler damlama sistemi ile daha yavaş ve kök bölgesi yakınından sulanacaktır.

Ayrıca kullanılacak zamanlayıcı sayesinde sistem kendiliğinden ve doğru zamanda otomatik olarak çalışırken, size de elinizde hortum ile saatlerce bahçe sulamak yerine bahçenizin keyfini doyasıya yaşamak için bolca zaman kalacaktır.

İlerleyen zamanlarda otomatik sulama sistemleri ile ilgili daha detaylı yazılarımız da paylaşacağız.

Bahçeniz ile ilgili her türlü konuda bize her zaman danışabilirsiniz.

Mutlu ve sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle.

Doğaner Peyzaj Tasarım

Tanıtılan Yazılar
Daha sonra tekrar deneyin
Yayınlanan yazıları burada göreceksiniz.
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Pinterest Social Icon
  • YouTube Social  Icon
bottom of page